Siirry sisältöön
Scroll

TREENI­KAVERI JA MOTIVAATIO?

TREENIKAVERILLA LISÄÄ MOTIVAATIOTA LIIKKUMISEEN

Kysymys fyysisen kunnon edistämisessä ei tänä päivänä ole mitä meidän tulisi tehdä, vaan pikemminkin miten liikuntaa tulisi harrastaa – kysymys, jonka tarkoituksena on edistää uusien liikuntatottumusten pitkäaikaista omaksumista. Lukuisten valittavissa olevien liikuntamuotojen lisäksi tämä kysymys voidaan myös kohdistaa olosuhteisiin, joissa liikuntaa harrastetaan.

LIIKKUMISEN TULISI TUOTTAA MYÖNTEISIÄ TUNTEMUKSIA

Tarkastellessa säännölliseen liikkumiseen johtavia tekijöitä, tärkeimpien joukossa nousee esiin myönteisten tunteiden kokeminen. (1) Kun haluamme lisätä myönteisten tuntemusten kokemusta liikkuessa, merkittävin tekijä on löytää liikuntamuoto, joka on itselle kaikista mieleisin. Todellisuus kuitenkin on, että monille tämän toteuttaminen tuottaa haasteita – kaikki eivät vain yksinkertaisesti saa liikunnasta positiivisia tuntemuksia. Kysymys kuuluukin, kuinka voisimme lisätä myönteisten tuntemusten kokemista liikkumisen yhteydessä, silloin kun liikkuminen ei itsessään näitä aiheuta?

YHDESSÄ LIIKKUMISEN HYÖDYT

Tieteelliset havainnot ovat osoittaneet, että silloin kun liikuntaa harrastetaan yhdessä muiden ihmisten kanssa, se tuottaa suurempia myönteisiä tuntemuksia. (2) Tämän lisäksi yhdessä liikkuminen voi myös lisätä yhteisöllisyyden tunnetta, jonka tiedetään edistävän sisäisen motivaation kehittymistä. (3) Näiden asioiden valossa, ei olekaan yllättävää, että sosiaalinen tuki ja -kanssakäyminen ovat tärkeässä roolissa liikuntatapojen pitkäaikaisessa ylläpitämisessä (4).

Ehkä vieläkin mielenkiintoisempaa on, että treenikaverilla voidaan osoittaa olevan ihan konkreettisiakin hyötyjä fysiologisesta näkökulmasta. Palkitsevat sosiaaliset kokemukset nimittäin aktivoivat kehomme biologisia järjestelmiä, jotka lieventävät kokemustamme kivusta ja epämukavista tuntemuksista (5). Nostamalla liikuntasuoritukseen liittyvää ’kipukynnystämme’, tutkimukset ovat osoittaneet, että pystymme puskemaan itseämme pidemmälle, ja kovempaa! (5,6) Sen lisäksi, että tämä luonnollisesti johtaa suurempiin liikuntasuorituksesta saatuihin hyötyihin, itsemme ylittäminen lisää kyvykkyyden tunnettamme; joka vuorostaan ruokkii sisäistä motivaatiotamme entisestään (3).

VOIKO TREENIKAVERISTA OLLA HAITTAA?

Yksi huomionarvoinen asia treenikaverin suhteen on mahdollinen omaehtoisuuden väheneminen.Tiedämme, että motivaatio, joka on peräisin itsestämme, on kestävämpää kuin motivaatio, joka kumpuaa ulkoisista tekijöistä. (3) Toisin sanoen, jos esimerkiksi vain halu olla tuottamatta pettymystä treenikaverillesi pitää sinut sitoutuneena liikuntaharrastukseen, omaehtoisuutesi saattaa laskea, eikä motivaatiosi ole välttämättä kestävää. Toisaalta treenikaveri voi myös lisätä omaa sisäistä halua liikkumista kohtaan yksinkertaisesti tekemällä liikuntasuorituksista mielekkäämpiä, jolloin sitoutuminen on yhä lähtöisin meistä itsestämme eikä omaehtoisuus laske. On myös hyvä ottaa huomioon, että joillekin liikuntasuoritukset ovat – ehkä ainoita – tilaisuuksia päästä ”nollaamaan” ajatuksensa. Tällaisissa tapauksissa voi olla tärkeää puurtaa yksin omassa ’zonessaan’, jota treenikaveri voi luonnollisesti haitata.

 

YHTEENVETO

Ihminen on laumaeläin, ja monet elämän tapahtumat ovat mukavampia yhdessä ihmisten kanssa – eikä liikkuminen ole poikkeus. Yhdessä liikkumisella voidaan osoittaa olevan hyötyjä kestävän motivaation kannalta, sekä myös yksittäisten liikuntasuoritusten tasolla. Olisi kuitenkin hyvä, ettei treenikaverin ensisijainen tarkoitus olisi tilivelvollisuuden lisääminen, sillä tämä saattaa vähentää sisäistä motivaatiotamme laskemalla omaehtoisuuttamme.

Tiivistääkseni yhdessä liikkumisen mahdolliset hyödyt; ”Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo, jaettu suru on puoli surua.” – Eddie Jaku.

Treenikaverilla lisää motivaatiota liikkumiseen! - lähteet:

  1. Ekkekakis et al. (2013) Invited Guest Editorial: Envisioning the next fifty years of research on the exercise—Affect relationship.
  2. Jaremka et al. (2011) What Makes Us Feel the Best Also Makes Us Feel the Worst: The Emotional Impact of Independent and Interdependent Experiences
  3. Flannery (2017) Self-Determination Theory: Intrinsic Motivation and Behavioral Change
  4. Withall et al. (2011) Why some do but most don’t. Barriers and enablers to engaging low-income groups in physical activity programmes: a mixed methods study
  5. Davis et al. (2021) Social reward and support effects on exercise experiences and performance: Evidence from parkrun
  6. Sheridan et al. (2017) Presence of Spotters Improved Bench Press Performance: A Deception Study

 

Käytämme evästeitä parantaaksemme ja personoidaksemme käyttökokemustasi, näyttämällä mainoksia kiinnostuksen kohteidesi perusteella sekä mittaamalla ja analysoimalla tietoja. Käyttämällä verkkosivustoamme ja palveluitamme hyväksyt, että käytämme evästeitä, jotka on kuvattu Privacy policy: ssä.