Itsepuheella kohti onnistumisia
Me olemme luonnostaan kiinnostuneita itseemme liittyvistä tiedoista ja taidoista sekä haluamme ymmärtää itseämme. Itseymmärryksen lisääminen auttaa meitä toimimaan meille sopivalla tavalla eri tilanteissa sekä löytämään tapoja parempaan itsensä johtamiseen. Jokainen meistä puhuu keskimäärin noin 50 000 sanaa päivittäin. Jokainen minuutti ajatuksenvirtaa tai sanoja on noin 200–300. Jokainen meistä käy sisäistä keskustelua, toiset tunnistavat sen paremmin kuin toiset. Itsepuheen tietoinen hyödyntäminen voi lisätä itseluottamusta ja motivaatiota.
Tavoitteiden saavuttamisen kannalta on tärkeää tunnistaa omat kykymme ja pystyvyytemme. Arvioimme alati itseämme ja kykyjämme eri tilanteissa, mutta huomioitavaa on se, että itsemme arviointiin liittyy usein paljon tunnetta. Positiivinen itsepuhe ohjaa toimintaa kohti onnistumisia ja vahvistaa niitä alueita, joihin energiaa halutaan suunnata.
Itsepuhetta voidaan käyttää motivoivana, vireystilan säätelykeinona, keskittymisessä tai kannustuskeinona. Sillä voidaan vahvistaa omaa tunnetta ”Olen itsevarma”, tilanteen luonnetta ”esiintyminen tulee menemään hyvin” tai kertaamalla aikaisemmin harjoittelemaasi ”Olen harjoitellut ja osaan tämän”. Alussa on hyvä hahmottaa, minkälainen perustyyli sinulla on itsellesi muodostunut. Onko oman itsepuheen tyyli kannustava, positiivinen vai kenties väheksyvä ja negatiivinen? Tehokas itsepuhe on myönteistä, realistista ja ytimekästä.
Itsetuntemus
Omien ajatusten ja tunteiden kuunteleminen on tärkeää, sillä se auttaa myös vuorovaikutustilanteissa muiden kanssa. Ihmisen kokemus siitä, että hän ei tule kuulluksi tai ymmärretyksi omine tuntemuksineen, voi johtaa ahdistuksen lisääntymiseen. Itsetuntemus on taitoa tunnistaa omat tunnetilat, mieltymykset, voimavarat ja vaistot. Se on taitoa tunnistaa, mitä itsessä tapahtuu ja miten itse toimii kussakin tilanteessa. Monilla ihmisillä voi olla vaikeuksia aidossa ilmaisemisessa ja kohdata omia tunteita, koska tunteita ei ole opetettu ilmaisemaan sanallisesti eikä avoimesti.
Tunteiden kohtaamisessa kannattaa lähteä liikkeelle positiivisuuden kautta. Tämä ei tarkoita, sitä että negatiivisia ajatuksia tai tunteita tulisi kokonaan välttää. Pyri havaitsemaan eri tunteita, tunnistaa ja nimetä ne sekä pyri ymmärtämään mistä ne johtuvat. Muista, että ulkopuoliset ärsykkeet ja kohtaamasi tilanteet vaikuttavat myös koko ajan tunteisiimme. Esimerkiksi kun kuulemme pirteää, rytmikästä musiikkia voit huomata ajattelevasi iloisia asioita, tuntea iloa ja ehkä haluat lähteä liikkeelle, jopa tanssia. Jos saat vaikka työpaikallasi positiivista palautetta, huomaat hyvänolontunteen kenties myös kehossasi – ryhtisi kohenee ja rentoudut. Vaikuta siis ympäristöösi tekemällä siitä sinulle mieluinen.
Kuuntele kehoasi
Kehomme sisäinen kokemus on yksi tietoisuuden taso, jonka ohitamme usein herkästi. Arjessa saatamme sulkea kaikki kokemukset pois tietoisuudestamme, eli kuulemme mutta emme kuuntele. Kun tietoisesti siirrämme huomiomme kehon viesteihin, se tulee esiin. Mielessämme vaikuttaa monet äänet samanaikaisesti ja joskus voi olla vaikea erottaa, mitä niistä kannattaisi kuunnella. Hyvä esimerkki siitä, miten keho viestii meille on, kun tunnemme kipua, tuntemus nousee tietoisuutemme keskiöön. Tai jos rääkkäämme kehoa kuuntelematta hälytysmerkkejä, keho kyllä keksii keinot suojata itseään omine keinoineen. Näitä hälytysmerkkejä voivat olla esimerkiksi erilaiset vatsavaivat, iho-oireet ja unihäiriöt.
Yksi tapa aloittaa itsensä kuuntelun harjoittelu on esimerkiksi lähteä liikkeelle siitä, että pyrkii tunnistamaan omasta olotilastaan, milloin on levon ja tauon paikka ja kehittääkö vai kuluttaako seuraava harjoitus sinua? Onko nyt järkevää lähteä suorittamaan harjoitusta? Hyvä apuväline edistämään kehon kuuntelun oppimista, on esimerkiksi sykemittari. Mittaustuloksen ja omien tuntemuksen yhdistämisellä voit oppia kuulemaan kehosi tarpeita paremmin. Kuuntele ja kuule erilaisia tarpeita mitä kehosi ja mielesi sinulle viestittää. Kuuleminen tarkoittaa sitä, että otat nämä tarpeet huomioon jokapäiväisessä elämässäsi.
Ole myötätuntoinen itsellesi
Tarvitsemme kyvykkyyden tunnetta ja tahdonvoimaa, jotta uskallamme toimia haasteiden eteen sattuessa sekä jaksamme työskennellä tavoitteiden saavuttamiseksi. Epäonnistumisen tai virheen sattuessa valitsemme usein kriittisen, moittivan ja tuomitsevan suhtautuminen itseemme. Itsemyötätunto on kuitenkin aktiivista lohdutusta, kannustusta ja rohkaisua itselle, jonka lähestymistapa on ystävällinen ja rakentava. Itsemyötätuntoa tarvitsemme juuri eniten silloin, kun jotakin on mennyt pieleen.
Kun olet harmissasi itsellesi, saatat myös tulla purkaneeksi harmia helposti ympärilläsi oleviin ihmisiin. Kun taas pystyt olemaan itsellesi myötätuntoinen, pääset helpommin rauhalliseen olotilaan, jolloin myös muiden kanssa toimiminen helpottuu. Ole itseäsi kohtaan empaattinen. Me usein osaamme olla myötätuntoisia muita kohtaan, joten mieti aina sanoisitko hyvälle ystävälle samoin kuten puhut itsellesi?
Muista palkita itsesi aina onnistumisestasi. Nykypäivän kiireissä hyvä palkinto on vaikka palkita itsensä tekemällä jotain täysin hyödytöntä ja mukavaa, kuten esimerkiksi elokuvan katsominen puolison tai ystävän kanssa. Laiskuus alkaa olla myös nykypäivänä taito, jota me emme oikein osaa riittävästi.
Mitä kuuluu? - lähteet:
Matikka, L., & Roos-Salmi, M. (Eds.). (2012). Urheilupsykologian perusteet. Liikuntatieteellisen Seuran. Liukkonen, J. 2016. Psyykkiset tekijät urheilussa ja niiden analysointi. Teoksessa Mero, A., Nummela A., Kalaja, S. & Häkkinen, K.(toim) Huippu-urheiluvalmennus. Teoria ja käytäntö päivittäisvalmennuksessa. VK-Kustannus. Lahti.
Liukkonen, J. 2017. Psyykkinen vahvuus. PS-Kustannus. Jyväskylä
Pihlaja, S. (2018). Aikaansaamisen taika: näin johdat itseäsi. Jyväskylä: Atena.
Pihlaja, S. (2020). Valinnan paikka. Jyväskylä: Atena.