Siirry sisältöön
Scroll

ARKIAKTIIVI­­SUUTTA EI VOI OHITTAA KUKAAN

Liikunnanharrastajalle on tärkeää huolehtia myös riittävästä arkiaktiivisuudesta

Liikkumattomuus, tai pitkittynyt paikallaanolo, on nykyaikana enemmänkin sääntö, kuin poikkeus. Iso osa töistä tehdään toimistotuolilta käsin, ja vapaa-aika vietetään pitkälti kotisohvalla Netflixin parissa. Tällä hetkellä tilannetta vielä pahentaa etätyöskentelysuositukset, sekä erinäiset liikkumisrajoitukset. Liikkumattomuus ja sen tuomat terveyshaitat mielletään tyypillisesti henkilöihin, jotka eivät harrasta liikuntaa. Mutta mitä jos kertoisin, että myös säännöllisesti liikuntaa harrastavat henkilöt ovat riskissä liikkua liian vähän?

MIKSI LIIKKUMATTOMUUS ON VAARALLISTA?

Yksi liikunnan monista terveyshyödyistä on edistää kehomme kykyä käsitellä syötyä ruokaa. Kun syömme rasvaa ja/tai hiilihydraattia sisältävää ruokaa, niin rasvahappojen ja/tai sokerin määrä verenkierrossa kasvaa. Mitä nopeammin pystymme hävittämään ylimääräiset rasvahapot ja sokerin verenkierrosta – joko käyttämällä ne energiantuotantoon tai säilömällä myöhempää energiantuottoa varten – sen parempi. Tämä johtuu siitä, että pitkään koholla olevat verenrasvahappo-, tai sokeritasot ovat vahingollisia valtimoille, lisäten sydän ja verisuonitautien riskiä (1). Liikunnanharrastaminen tilapäisesti kiihdyttää kehomme kykyä suorittaa edellä mainittuja toimintoja, edistäen aineenvaihdunnallista terveyttämme (2).

Jos valtaosa päivästäsi koostuu paikallaanolosta, et saa liikuntasuoritteistasi täysiä terveyshyötyjä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että silloin kun päivittäinen aktiivisuustaso on alhaista (<4000 askelta/päivä) ja valtaosa päivästä (n. 13–14 h) vietetään istuen, niin tätä liikuntasuorituksen jälkeistä parantunutta kykyä käsitellä ravintoaineita EI havaita (3,4). Tämä johtuu ilmiöstä nimeltä ”liikuntaresistenssi”; joka kuvaa liikkumattomuuden aiheuttamaa tilaa, jossa keho on – nimensä mukaisesti – resistentti liikunnan aineenvaihdunnallisille hyödyille. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos valtaosa päivästäsi koostuu paikallaanolosta, niin et tällöin saa liikuntasuoritteistasi täysiä terveyshyötyjä.

Nämä vaikutukset näyttävät heijastuvan myös pidemmällä aikavälillä, sillä pitkittyneen paikallaolon vaikutukset näkyvät suurempana sairaalloisuutena, sekä kuolleisuutena; myös aktiivisesti liikuntaa harrastavien keskuudessa (5). Tuoreessa valtavan mittakaavan tutkimuksessa osoitettiinkin, että päivittäisen istuminen kasvaessa kahdeksasta tunnista kymmeneen tuntiin, kuolleisuus kasvaa merkittävästi – henkilöiden kehonkoostumuksesta huolimatta (6). Tuloksissa erityisen huomionarvoista oli se, että saman suuntainen trendi havaittiin myös henkilöillä, jotka harrastivat n. neljä tuntia rasittavaa liikuntaa viikoittain – kuvaten melko hyvin tyypillistä kuntosaliharjoittelijaa. Eli toisin sanoen, myös säännöllisesti liikuntaa harrastavat henkilöt näyttävät olevan alttiita liikkumattomuuden terveyshaitoille.

Voit harrastaa säännöllisesti liikuntaa, mutta silti olla epäaktiivinen.

KUINKA PALJON ARKIAKTIIVISUUTTA?

Tähän mennessä olen toivottavasti osoittanut, että jos liikunnan päällimmäisenä tarkoituksena on edistää terveyttä sekä pitkäikäsyyttä, niin kuntosaliharjoittelu tai lenkkeily 3–5 kertaa viikossa ei vielä yksinään takaa sitä – säännöllisen liikuntaharrastuksen lisäksi tulisi myös huolehtia riittävästä arkiaktiivisuudesta. Tämä on tärkeää, sillä aikaisemmin mainittu liikuntaresistenssi näyttäisi ilmenevän alhaisen aktiivisuustason omaavilla henkilöillä, joilla kertyy n. <5000 askelta päivässä, mutta ei henkilöillä, joilla askeleita kertyy n. >8000/päivä (7,8). Samansuuntaisia tuloksia on löydetty myös kuolleisuuden osalta, joka näyttää laskevan merkittävästi askelmäärän noustessa 2500 > 4500; jatkaen laskuaan n. 7500 askeleeseen asti (9).

Näiden asioiden valossa on todennäköisesti järkevää ajatella liikunta ja yleinen aktiivisuus erillisinä asioina: voit harrastaa säännöllisesti liikuntaa, mutta silti olla epäaktiivinen. Harrastamalla liikuntaa edistät terveyttäsi merkittävästi, mutta olemalla epäaktiviinen samalla myös heikennät sitä. Tämä on asia, joka kaikkien terveyssyistä liikkuvien tulisi ottaa huomioon; saatat nähdä suuren vaivan siinä, että raahaat itsesi lenkkipolulle viisi kertaa viikossa, mutta et tästä huolimatta koe merkittävää parannusta veriarvoissasi tai terveydessäsi. Melko turhauttavaa – kukapa nyt haluaisi tehdä töitä ilman palkkaa.

YHTEENVETO & KÄYTÄNNÖN VINKIT

    • Pitkittynyt paikallaanolo, sekä alhainen aktiivisuus johtaa ”liikuntaresistenssiin”, jolloin kehosi ei vastaa liikunnan tuomiin aineenvaihdunnallisiin hyötyihin.
    • Tästä syystä, silloin kun liikunnan tavoitteena on edistää terveyttä, niin tulisi pitää huolta myös arkiaktiivisuudesta liikuntaharrastuksesi rinnalla.
    • Tämänhetkisen näytön valossa ei voida antaa tarkkoja suosituksia, mutta 5000–8500 askelta/päivä näyttäisi riittävän liikuntaresistenssin ehkäisemiseen. Myös kuolleisuudessa nähdään merkittävää laskua n. samoihin määriin asti.
    • On hyvä kuitenkin muistaa, että kaikkien ei ole pakko päästä tuohon edellä mainittuun määrään heti, vaan alhaisemmatkin määrät auttavat. Suositeltavaa onkin, että jos tämänhetkinen arkiaktiivisuutesi on erittäin alhaista, niin sitä tulisi nostaa asteittain, kunnes lopulta päästään n. 5000–8000+ askeleen alueelle.
    • Tämän lisäksi olisi hyvä pyrkiä rajoittamaan päivittäistä paikallaanoloa mahdollisuuksien mukaan alle 10 tuntiin/päivä. Jo yhden tunnin vähennys paikallaanolossa voi olla tarpeeksi terveyshyötyjen saamiseksi!

Arkiaktiivisuutte ei voi ohittaa kukaan - lähteet:

  1. Bansal et al. (2007) Fasting compared with nonfasting triglycerides and risk of cardiovascular events in women
  2. Kim et al. (2014) Effects of moderate- and intermittent low-intensity exercise on postprandial lipemia
  3. Kim et al. (2019) Prolonged sitting negatively affects the postprandial plasma triglyceride-lowering effect of acute exercise
  4. Akins et al. (2019) Inactivity induces resistance to the metabolic benefits following acute exercise
  5. Biswas et al. (2015) Sedentary time and its association with risk for disease incidence, mortality, and hospitalization in adults: a systematic review and meta-analysis
  6. Ekelund et al. (2020) Joint associations of accelero-meter measured physical activity and sedentary time with all-cause mortality: a harmonised meta-analysis in more than 44 000 middle-aged and older individuals
  7. Burton et al. (2021) Daily Step Count and Postprandial Fat Metabolism
  8. Trombold et al. (2013) Acute high-intensity endurance exercise is more effective than moderate-intensity exercise for attenuation of postprandial triglyceride elevation
  9. Lee et al. (2019) Association of Step Volume and Intensity With All-Cause Mortality in Older Women
  10. Konsepti: Helms (2020) Health & Physical activity: Is Just Lifting Enough? Monthly Applications in Strength Sport, Volume 5: Issue 2.
Käytämme evästeitä parantaaksemme ja personoidaksemme käyttökokemustasi, näyttämällä mainoksia kiinnostuksen kohteidesi perusteella sekä mittaamalla ja analysoimalla tietoja. Käyttämällä verkkosivustoamme ja palveluitamme hyväksyt, että käytämme evästeitä, jotka on kuvattu Privacy policy: ssä.